Laura Codruța Kovesi, discuție cu Tudorel Toader la Ministerul Justiției. Principalul punct de pe agenda discuțiilor dintre cei doi

Laura Codruța Kovesi, discuție cu Tudorel Toader la Ministerul Justiției. Principalul punct de pe agenda discuțiilor dintre cei doi
Publicat: 28/11/2017, 12:08
Actualizat: 07/06/2018, 01:09
Procurorul șef al DNA nu a făcut declarații când a ajuns la sediul ministerului. După întrevederea care a durat aproximativ două ore, Tudorel Toader a transmis că tema discuțiilor a fost Raportul MCV și că își menține părerea că acesta a fost unul pozitiv.
„Am avut o întrevedere de la 9 la 11 a Comisiei de punere în aplicare a celor 12 recomandări MCV. Ați văzut cine a intrat și cine a coborât de la Ministerul Justiției, au venit reprezentanții tuturor autorităților (cu rol în acest sens n.r.). Îmi mențin convingerea că raporul este unul pozitiv care arată că o recomandare e îndeplinită, credem că altele trei pot fi considerate îndeplinite, iar la celelalte 8 au constatat progrese. Am luat recomandare cu recomandare dintre cele 11, am văzut ce s-a realizat până în prezent, am discutat ce trebuie să facă fiecare autoritate în parte pentru îndpelinirea fiecăreia dintre aceste recomandări”, a declarat ministrul Tudorel Toader.

Comisia Europeană a publicat recent raportul privind progresele înregistrate de Bulgaria în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV) în domeniul justiției, anunțând că Sofia a progresat în privința recomandărilor, dar există reforme întârziate în lupta împotriva corupției.

Deși raportul concluzionează că „niciunul dintre criteriile de referință nu este îndeplinit în mod satisfăcător, Comisia Europeană consideră că, având în continuare o îndrumare politică și o hotărâre pentru avansarea reformelor, Bulgaria ar trebui să poată îndeplini recomandările rămase și, prin urmare, referințele MCV în viitorul apropiat”.

Potrivit celui mai nou raport, privind reforma judiciară și combaterea corupției, în contextul Mecanismului de Cooperare și de Verificare (MCV) instituit în 2007, când România a aderat la Uniunea Europeană, țara noastră a „realizat progrese în privința unora dintre aceste recomandări; este vorba, în special, despre recomandarea de a institui un sistem pentru verificarea conflictelor de interese din domeniul achizițiilor publice (PREVENT), care a fost pusă în aplicare în mod satisfăcător. Comisia constată, de asemenea, că s-au înregistrat progrese și în privința altor recomandări, sub rezerva aplicării lor în practică. În același timp, Comisia constată că ritmul global al reformelor a stagnat în cursul anului 2017, ceea ce a dus la încetinirea punerii în aplicare a recomandărilor restante, cu riscul redeschiderii unor chestiuni care, în raportul din ianuarie 2017, au fost considerate închise. Provocările la adresa independenței sistemului judiciar reprezintă o serioasă sursă de îngrijorare”, se arată în raport.

Totodată, comisia nu poate încă să concluzioneze că obiectivele de referință ale MCV sunt, în acest moment, îndeplinite în mod satisfăcător, „deși datorită progreselor înregistrate unele obiective se apropie de acest stadiu. Comisia rămâne de părere că, printr-o cooperare loială între instituțiile statului, printr-o orientare politică ferm ancorată în realizările trecutului și prin respectarea independenței sistemului judiciar, România va putea, în viitorul apropiat, să pună în aplicare recomandările restante și, prin urmare, să îndeplinească în mod satisfăcător obiectivele de referință ale MCV”.

Comisia Europeană anunță că o nouă evaluare va avea loc la finalul anului 2018.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Descoperirea care ne face să regândim modul în care a apărut viața pe Pământ”. Ce...
Decizia luată de Lidl, după ce Sânziana Negru și Ștefan Floroaica au aruncat la gunoi...
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
Ipoteză bulversantă lansată în cazul morții lui Andrei Pârvan A fost otrăvit Versace?! 😲
Experiența CIUDATĂ a unui bărbat care a fost mort timp de 45 de minute. Ce...
Vremea 23 iulie - 19 august 2024. De joi, temperaturile scad în toată ţara. Val...
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
Motivul pentru care raportul final al necropsiei lui Andrei Versace va fi gata abia peste...
Au peste 40 de ani, dar arată ca la 20. Ele sunt vedetele pentru care...
Cele mai ieftine SUV-uri cu transmisie automată. Care sunt rivalii lui DUSTER?
Oamenii de ştiinţă sunt uimiţi de „oxigenul întunecat” din adâncurile oceanului Pacific
Un telescop de pe orbita Pământului, LOVIT de un obiect cu viteză foarte mare
Când se dă permisul de conducere înapoi? Lege nouă pentru șoferii din România
Scandal în lumea manelelor. S-au aruncat cuvinte grele și a fost necesară intervenția polițiștilor
Imagini din apartamentul în care Andrei Versace a fost găsit fără suflare. Ce se observă...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
Cât au plătit Tavi Clonda și Gabriela Cristea pentru o cursă de la aeroport la...
Ce rol joacă statul român în afacerile lui Gabi Bădălău? Cum a reușit să aibă...
BANCUL ZILEI. Costică îl întreabă pe Mitică: –De ce porți verigheta pe mâna cealaltă?
Test de cultură generală. Ce obicei alimentar ciudat avea Charles Darwin?